Zeven zonden

donderdag 2 mei 2013

Vriendinnen zijn als kleurpotloden


Je kunt ze vergelijken met een doos kleurpotloden. Op het eerste gezicht lijken ze allemaal op elkaar en vallen ze in dezelfde categorie, er is alleen wat verschil in lengte en breedte. Ik heb het over vriendinnen. Het is aan de buitenkant niet altijd te zien, maar naarmate je ze beter leert kennen blijken ze al snel verschillend te zijn.

One in a Million
De vriendin die je al van kleins af aan kent. Soms zie je elkaar weken of maanden niet, maar wanneer je elkaar weer spreekt is het als vanouds. Deze vriendinnen zijn zeldzaam.

De vriendinnengroep
Het zijn de vriendinnen die je al jaren kent, dit kan zijn van je oude school,  sport, hobby of iets dergelijks. Je bent met z’n 3e of met 13e, het maakt niet uit. Met deze vriendinnen vorm je een vriendinnengroep. Ze weten vaak veel over je, je kunt op ze vertrouwen en doet vaak leuke dingen samen. 

Stiften en pennen
Daarnaast heb je natuurlijk nog de vriendinnen die nergens echt bij horen. Het zijn losse vriendinnen. Je kent ze van sport, je vervolgopleiding, werk of nog ergens anders van. Dit betekent niet dat deze vriendinnen onderdoen voor de rest, in tegendeel. Maar ze zijn soms iets moeilijker te spreken. Je hebt een ander leven en het is vaak moeilijk om een geschikte afspraak te maken.

Steek je energie ergens anders in
Uiteindelijk heb je nog de vriendin die haar vriend belangrijker vindt dan haar vriendinnen. Tip: vriendinnen zijn voor altijd, vriendjes niet. Oké, in veel gevallen dan. Wees zuinig op je vriendinnen. Wanneer het uit is met je vriend wil je terug kunnen vallen op je vriendinnen. Maar vaak hebben deze vriendinnen dan geen behoefte meer aan jou, omdat je ze eerder hebt laten vallen.

Op het eerste gezicht lijken ze allemaal hetzelfde, maar ze zijn alles behalve dat.


K(r)oningsblauw


Koninginnedag, koningsdag, kroningsdag. Het is maar net hoe je het wilt noemen. Hoewel er vorige week nog eindeloos kritiek was op het koningslied, was heel Nederland eergisteren zo trots als een pauw op onze kersverse koning en prachtige koningin. Ja, koningin Maxima was prachtig. Twee van de jurken die ze droeg zijn gemaakt door Nederlands modeontwerper Jan Taminiau. Hij maakte de lange koningsblauwe robe met cape en een roodkleurige avondtoilet.  De blauwe jurk is mijn favoriet. De kleur, het borduurwerk, de kracht die het uitstraalde door de lengte van de cape en de gelifte schouders. Perfectie. Maar wat de outfit helemaal afmaakte was de tiara. De gouden tiara die ze droeg is gemaakt voor koningin Emma in opdracht van koning Willem III. Op deze tiara schitterde een transparante blauwe edelsteen, ook wel saffier genoemd. Het blijkt een van de meeste waardevolle edelstenen te zijn. Edelstenen waar je zuinig op moet zijn. Laten wij dan ook maar zuinig zijn op ons waardevolle koningspaar. 

O ja, wie heeft ooit het woord ‘avondtoilet’ bedacht? Laten we dit woord zo snel mogelijk verbannen uit de Nederlandse taal.