Zeven zonden

dinsdag 21 mei 2013

WEEKLY COLUMN #2: Van een 'ik - lijk - wel - zwanger' - buik naar graatmager

Dikke buiken. Geen kleine vetrolletjes, maar de ‘ik – lijk – wel – zwanger’ buik. Je weet wel, van die twijfel gevalletjes. Je ziet iemand lopen en vraagt je af of je haar moet feliciteren of niet.  Dat soort buiken.

Deze buiken werden in de middeleeuwen als aantrekkelijk gezien, ‘volle’ vrouwen werden aanbeden. Zo ook Venus, Godin van liefde, schoonheid en seks. Ze was de ideale vrouw voor elke man en werd door vele vrouwen aanbeden. Anna Utopia Giordana, Italiaans kunstenares, heeft wereldberoemde kunstwerken gephotoshopt, zodat Venus voldoet aan het huidige schoonheidsideaal. 


Zo ging Venus van ‘vol slank’ naar slank. Het Braziliaans modellenbureau Star Models ging nog een stapje verder. Zij maakte haar modellen graatmager.

Het modellenbureau fotografeerde modellen om ze vervolgens te bewerken met Photoshop. Ze werden vergeleken met de getekende modepoppen van tegenwoordig. Van die poppen waar de benen oneindig lijken en de taille smaller dan smal is. Onrealistisch dus. De campagne is gemaakt om de strijd aan te gaan tegen anorexia.  Star Models wil (jonge) vrouwen bewust te maken van hun schoonheid, van hun echtheid. Ze zijn geen tekening. Nu nog hopen dat dit ook echt zo overkomt. Ik betwijfel het. 



Wat denk jij?